- 60 g másla nebo rostlinného tuku
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 6 vajec
- 60 g čokolády
- 60 g mandlí
- 60 g hrubé mouky
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy
- zavařenina na plnění
- ušlehaná smetana na ozdobení
Změklý tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu a mleté nebo nastrouhané mandle a hrubou mouku střídavě se sněhem z bílků. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Vychladlý dort podélně rozkrojíme, potřeme zavařeninou, spojíme do původního tvaru a ozdobíme ušlehanou smetanou.
Pro změnu můžete povrch dortu ozdobit mramorovanou polevou, kterou připravíte takto:
150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžičku citrónové šťávy a 1/2 lžičky vody utřete dohusta, nalijete na dort a pokapete rozehřátou čokoládou (asi 30 g), kterou pomocí špejle rozetřete.
Poslední tip, trik či komentář