- 750 g dlouhozrnné rýže
- 100 g prorostlé slaniny
- 400 g jater
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 1 sladkokyselá okurka
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sladké papriky
- 125 ml masového vývaru
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1/2 lžičky pepře
- sůl
Rýži vaříme přikrytou v 1 litru osolené vody po dobu 16 minut.
Propláchneme ji v sítu a necháme okapat. Játra nakrájíme na nudličky a smícháme je s moukou a pepřem. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Papriky rozčtvrtíme a po vyjmutí semen je nakrájíme na nudličky. Okurku nastrouháme na hrubém struhadle. Slanina se při střední teplotě vypeče do křupava, přidáme játra, osmažíme je a osolíme. Osmažená játra vyjmeme a do výpeku přilijeme vývar, zasypeme sladkou paprikou a necháme vzkypět. Přidáme nakrájenou papriku a 5 minut vaříme. Vmícháme uvařenou rýži, játra a okurku, necháme krátce odležet, dochutíme a posypeme petrželkou.
Místo jater můžete použít na nudličky nakrájené kuřecí maso. Do základu rizota přidejte sterilovaný nebo zmražený hrášek.
Poslední tip, trik či komentář