Na 4 porce:
Příprava pokrmu: 20 minut
Suroviny:
- 400 g rajčat
- 4 – 5 lžic olivového oleje
- 150 ml suchého vermutu
- 2 šalotky
- 250 ml smetany
- čerstvě mletý pepř
- 100 g gorgonzoly
- lístky bazalky
- sůl podle chuti
Rajčata krátce spaříme vroucí vodou (ale nevaříme je), potom dáme asi na minutu do studené vody. Takto připravená je sloupneme, pečlivě odstraníme nasazení stopky i semínka a nakrájíme je na malé kousky. Šalotky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi zatím zahřejeme olej a šalotky na něm restujeme tak dlouho, až zesklovatí. Přidáme rajčata, necháme chvilku vyvařit a potom vše zalijeme vermutem. Nakonec přidáme smetanu, vše přivedeme k varu a podle chuti přisolíme a opepříme. Omáčku propasírujeme přes síto a znovu zahřejeme. Nyní přidáme gorgonzolu, kterou necháme roztavit. Rajčatovou omáčku podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou.
Poslední tip, trik či komentář