reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Rakouské zelné noky

2 porce
Příprava 45 minut
Suroviny:

  • 3 vejce
  • 2 Ižíce smetany ke šlehání
  • 250 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • Sůl
  • 250 g kyselého zelí
  • 1 lžíce tuku (nejlépe přepuštěného másla)
  • 1 lžíce jemně sekané petrželky
  • 50 g slaniny

Z mouky, vajec, soli, smetany a případně trošky vody vypracuj hladké těsto. Lžičkou vykrajuj nočky (můžeš je také strouhat na speciálním struhadle, nebo shrnovat z prkýnka nožem, postup je stejný jako u halušek) a zavářej do vroucí osolené vody. Nech přejít varem, sceď je a propláchni horkou vodou.
Zelí pokrájej a podus na tuku. Když je zlatohnědé, smíchej je s nočky, sekanou petrželkou a vše osol. Slaninu nakrájej na kostičky, rozškvař a posyp jí nočky.
Jedná se o rakouskou specialitu, takzvané specie. Místo se zelím je můžeš podávat stejně jako slovenské halušky s brynzou, nebo dokonce se smetanovou špenátovou omáčkou a strouhaným sýrem. Vynikající jsou i s houbami.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.