2 porce
Příprava 45 minut
Suroviny:
- 3 vejce
- 2 Ižíce smetany ke šlehání
- 250 g hrubé nebo polohrubé mouky
- Sůl
- 250 g kyselého zelí
- 1 lžíce tuku (nejlépe přepuštěného másla)
- 1 lžíce jemně sekané petrželky
- 50 g slaniny
Z mouky, vajec, soli, smetany a případně trošky vody vypracuj hladké těsto. Lžičkou vykrajuj nočky (můžeš je také strouhat na speciálním struhadle, nebo shrnovat z prkýnka nožem, postup je stejný jako u halušek) a zavářej do vroucí osolené vody. Nech přejít varem, sceď je a propláchni horkou vodou.
Zelí pokrájej a podus na tuku. Když je zlatohnědé, smíchej je s nočky, sekanou petrželkou a vše osol. Slaninu nakrájej na kostičky, rozškvař a posyp jí nočky.
Jedná se o rakouskou specialitu, takzvané specie. Místo se zelím je můžeš podávat stejně jako slovenské halušky s brynzou, nebo dokonce se smetanovou špenátovou omáčkou a strouhaným sýrem. Vynikající jsou i s houbami.
Poslední tip, trik či komentář