6–8 porcí
- 1 kostka droždí
- 4 lžíce třtinového cukru
- asi 250 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 2 žloutky
- lžička soli
- lžička citronové kůry
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 g rozpuštěného másla nebo olej na vytření pekáče
Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut), pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísit.
Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova a podáváme s vanilkovým krémem.
vanilkový krém
- 800 ml mléka
- 1 balíček (37 g) vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilka celá
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 žloutky
- 20 g másla
Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového lusku a provaříme alespoň dvě minuty.
Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.
I sladká jídla mohou být hodnotná – doporučujeme sladit s mírou a výhradně nerafinovaným třtinovým cukrem, používat jiné mouky než klasické bílé (pokud použijete na celou dávku buchtiček mouku špaldovou, pojme těsto více mléka a buchtičky jsou ještě chutnější; špaldová mouka je velmi hodnotná) a mléko čerstvé plnotučné nebo ho nahradit mléky kozími, rostlinnými (rýžové, sojové, ovesné atp.).
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0021&premiera=1&deid=1137&recept=647
Poslední tip, trik či komentář