- 750 g očištěných jahod
- 600 ml vody
- 200 g třtinového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 limetka (kůra i šťáva)
- 220 g dětských piškotů
- 3 jahodové pudinky
na ozdobu
- 150 g mascarpone a 150 g měkkého tvarohu
- 150 g jahod
- pár lístků máty
dortová forma o průměru 22–26 cm
Dno dortové formy vyložíme piškoty. Jahody nakrájíme na čtvrtky, malé na půlky a ty malinké necháme celé a povaříme je cca 10 minut se 400 ml vody, cukrem, limetovou kůrou i šťávou.
Po deseti minutách zmírníme příkon tepla, k jahodám vlijeme ve 200 ml studené vody rozmíchané jahodové pudinky a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Hmota nám rychle zhoustne, ihned jí pokryjme piškoty, uhladíme, rozložíme další část piškotů a přelijeme jahodovým těstem a vše ještě jednou zopakujeme. Dort sklepneme, necháme alespoň 8 hodin ztuhnout a proležet v lednici.
Podle velikosti dortové formy máme buď dvě, nebo tři patra piškotů.
Mascarpone smícháme s tvarohem a cukrářským sáčkem ozdobíme dort, poklademe jahodami a lístky máty.
Namísto pečeného dortu nabízíme dort vařený, který skvěle chutná, je lehký a svěží. V jahodové sezóně tak vykouzlíte naprosto fantastický dezert, před kterým každý smekne. V zimě použijte jahody mražené. Skvěle chutná i z jablek se zakysanou smetanou.
Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0021&premiera=1&deid=1137&recept=646 kluci v akci
Poslední tip, trik či komentář