reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pěna z uzeného kapra s karamelizovaným citronem

4 porce

  • 200 + 200 ml 33% smetany
  • 200 g uzeného kapra bez kosti a kůže
  • snítka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • 10 g plátkové želatiny
  • 100 ml vody

200 ml šlehačky vyšleháme ručně do polotuhé konzistence a uložíme do ledničky.

Kapra vykostíme, odstraníme kůži, natrháme na větší kostky a se 200 ml šlehačky chvilku povaříme, osolíme, opepříme a přidáme nadrhnutý tymián. Směs rozmixujeme.

Želatinu namočíme do vody asi na 1 minutu a vložíme ji k rybí směsi, zahřejeme na 50−60 °C. Směs nesmíme vařit. Hmotu důkladně promícháme, když zchladne na teplotu těla, vmícháme ji do napůl vyšlehané smetany a vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Folií zakryjeme formu i svrchu a uložíme do lednice.

karamelizované citrony

  • 40 g cukru
  • 2 větší citrony
  • 40 ml brandy nebo koňaku
  • drcený kardamom
  • mletý pepř
  • sůl

Z jednoho citronu okrájíme kůru a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dužinu citronu nakrájíme na tenké plátky.

Cukr rozpustíme, zalijeme brandy, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru, ochutíme kardamomem, necháme přejít varem a odstavíme. Do rozvaru vložíme plátky citronu, necháme macerovat a zchladnout. Dochutit můžeme špetkou soli a pepře.

na podávání

  • směs listových salátů

Listové salátky natrháme a ochutíme karamelovým dresinkem, servírujeme řez pěny se salátkem ozdobeným plátky marinovaného citronu.

Zdroj: Pěna z uzeného kapra s karamelizovaným citronem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1006 [On-line 27.10.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.