Pro 4 osoby:
- 16 kapustových listů
- sůl
- 500 g filé z lososa (nebo tresky)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 4 šalotky
- 40 g másla
- 2 mrkve
- 1 vejce
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce strouhanky
- bílý pepř
- na špetku nože mletého koriandru
- 100 ml zeleninového vývaru
1. Kapustové listy povaříme 3 – 4 min. v osolené vodě, pak prudce zchladíme, necháme okapat a vždy dva mírně se překrývající listy klademe na utěrky.
2. Lososa nakrájíme na kostky velké asi 2 cm a pokapeme citrónovou šťávou. Šalotky pokrájíme a zesklovatíme na másle. Přidáme lososa a opečeme. Rybu přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou.
3. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odložíme, zbytek smícháme se lžící zakysané smetany, strouhankou a lososem. Osolíme, opepříme, ochutíme koriandrem a rozdělíme na kapustové listy. Ty složíme do balíčku a převážeme.
4. Troubu vyhřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Ohnivzdornou formu vymažeme trochou másla a vložíme do ní kapustové balíčky. Zbylou mrkev klademe do mezer mezi balíčky a na ně rozdělíme smetanu a máslo. Přilijeme vývar a balíčky dusíme asi 30 minut. Před podáváním posypeme zrnky růžového pepře.
Poslední tip, trik či komentář