Turkyně pijí chladný, redukční nápoj, kterému říkají ayran. Urychluje látkovou výměnu, protože se připravuje hlavně z jogurtu a vody. Následuje recept na čtyři porce:
- 1/2 přírodního jogurtu
- malá sklenka (200 ml) nízkotučné zakysané smetany
- špetka soli
- 2 – 4 lžičky citronové šťávy
- 1/2 l vody, nejlépe minerální bez bublinek
- čerstvě natrhané lístky máty, bazalky, meduňky či jiných bylinek
Jogurt se smetanou důkladně promíchejte (nejlépe v mixéru) a osolte. Dále přidejte vodu a opět zamíchejte. Dochuťte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou. Po přelití do sklenice posypte nápoj oblíbenými bylinkami, třeba osvěžující mátou nebo aromatickou bazalkou.
Poslední tip, trik či komentář