Kynutý rybízový koláč (nestárnoucí klasika)
Rozpis asi na 20 kousků
- 15 g droždí
- 2 vejce
- 350 g červeného rybízu
Drobenka
- 60 g cukru
- špetka soli
- 350 g hrubé mouky
- 200 ml mléka
Tvarohová náplň:
- 350 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
1. Droždí smícháme s vejci, cukrem a lžící vlažného mléka na řídký kvásek a necháme ho
na teplém místě vzejít. V zadělávací míse vypracujeme z hrubé mouky, vzešlého kvásku, soli a zbytku mléka vláčné těsto a necháme ho vykynout.
2. Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme z něj silnější placku. Pekáč pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Placku z těsta přeneseme na vymazaný a vysypaný pekáč a pomocí prstů vytvarujeme vyšší okraj.
3. V misce smícháme tvaroh se žloutky a cukrem (pokud je tvaroh hustý, naředíme ho trochou mléka). Takto vzniklou náplň stejnoměrně rozetřeme na těsto, poklademe rybízem a vše bohatě posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Doba přípravy: asi 60 minut
1 porce: asi 714kJ/170kcal
Poslední tip, trik či komentář