Smetanový tvarohový koláč s čokoládou a třešněmi
- 1 sklenici třešní
- 75 g másla nebo margarínu
- 175 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 75 g polohrubé mouky
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 750 g tvarohu
- 1 vanilkový puding
- 250 g smetany ke šlehání
- 1 vanilinový cukr
- 50 g hořké čokolády
- mátové lístky na ozdobu
1. Třešně důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a dáme je okapat na kuchyňské síto. Změklý tuk a 75 g cukru ušleháme do pěny. Vmícháme postupně dvě vejce. Sypké složky, tedy polohrubou mouku, kakao a prášek do pečiva smícháme a přidáme do připravené vaječné hmoty. Dortovou formu vymažeme zbývajícím tukem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme pomalu do formy a uhladíme.
2. Zbývající vejce, moučkový cukr a žloutky ušleháme do husté pěny. Tvaroh a pudingový prášek smícháme a spojíme s vaječnou hmotou. Oddělíme asi deset třešní, které si necháme na ozdobu. Ostatní třešně a tvarohový krém střídavě vrstvíme na těsto tak, abychom končili třešněmi. V mírně předehřáté troubě pečeme asi 55 – 60 minut při teplotě asi 175 °C. Necháme zhruba hodinu ztuhnout v chladu.
3. Ušleháme smetanu s vanilinovým cukrem dotuha a potřeme jí dort na povrchu i po stranách. Polovinu čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Zbývající čokoládu najemno nastrouháme. Rozehřátou čokoládu vlijeme do malého mikrotenového sáčku, u kterého ustřihneme špičku. Na povrch dortu nastříkáme čokoládové proužky či jiné ornamenty. Ozdobíme jemnými čokoládovými hoblinkami, třešněmi, které jsme si dali stranou a lístky čerstvé máty.
Na 12 kousků
příprava: cca 11/2 hodiny
kcal/porce: cca 350
tuk/kus: cca 19 gramů
Extra tip
Aby se čokoláda dobře strouhala, necháme ji před zpracováním hodinku ztuhnout v mrazáku.
Poslední tip, trik či komentář