Kynutý jablkový koláč
Rozpis na 20 kousků:
- 300 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
- 40 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 150 ml mléka
- 30 g mletého kokosu
- Náplň:
- 600 g jablek
- 3 vejce
- citronová šťáva
- 200 ml zakysané smetany
- 3 vanilkové cukry
- 1 lžíce rumu
- vanilková esence
- 40 g vlašských ořechů
l. Do poloviny teplého mléka i rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zahustíme lžící mouky. Necháme vykynout. Do mísy dáme zbylou mouku, cukr, změklé máslo, mletý kokos, sůl a zalijeme zbytkem mléka. Přilijeme kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme opět vykynout.
2. Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme na placku. Dáme ji na plech s vyšším okrajem a dno těsta propícháme vidličkou. Osminky oloupaných jablek potřeme citronovou šťávou a naskládáme na těsto.
3. Ze zakysané smetany, vajec a cukru vymícháme hladkou zálivku a dochutíme ji rumem a vanilkovou esencí. Jablka na koláči přelijeme zálivkou a posypeme mletými ořechy. Pečeme při 180 °C dorůžova.
Doba přípravy: 40 minut
1 porce: 666 kj/159 kcal
Poslední tip, trik či komentář