Jablkový karamelový koláč
Rozpočet na 12 kousků:
Těsto:
- 70 g másla
- 2 žloutky
- 250 g hl. mouky
- 5 lžic mléka
- 90 g moučk. cukru
- sůl
Náplň:
- 200 ml mléka
- 60 g cukru
- 30 g pudink. směsi na krém
- 2 vanilk. cukry
- vaječný likér
- 120 ml zakysané smetany
- 120 ml šlehačky
- 5 jablek
- 1 lžíce práškové želatiny
Poleva:
- 200 g cukru
- 100 ml mléka
- 150 ml smetany
- lžíce želatiny
1. Vypracujeme těsto, které zabalíme a uložíme na 30 minut do lednice. Pak ho vyválíme na tenký plát, vložíme do koláčové formy a propícháme vidličkou. Koláčový korpus pečeme dozlatova při 180°C.
2. Uvaříme pudink a necháme ho za občasného promíchání vychladnout. Krém rozšleháme, přidáme vanilkový cukr a smetanu rozpuštěnou želatinu. Nakonec zamícháme ušlehanou šlehačku a vaječný likér. Krém dáme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout.
3. Jablka nakrájíme na silnější plátky. Cukr utavíme na karamel a zalijeme trochou vody. Do karamelu vkládáme jablečné plátky a krátce povaříme. Jablíčka vyjmeme, necháme vychladnout a pak je naskládáme na koláč na ztuhlou náplň.
4. Opět rozpustíme cukr na karamel a zalijeme ho teplým mlékem. Vmícháme smetanu, necháme provařit a dáme zchladnout. Nakonec přidáme želatinu a karamelovou polevou koláč přelijeme. Necháme vychladit. Zdobíme plátkem jablka a šlehačkou.
1 porce asi 2 704 kJ / 645 kcal
Příprava 120 minut
Poslední tip, trik či komentář