Pro 4 osoby
- 150 g rýže Basmati
- sůl
- 250 g mrkve
- 150 g lusků zeleného hrášku
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce podzemnicového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- pepř
- 600 g kuřecích řízků
- 4 lžíce žitné
- trochu tekutého sladidla
- pažitka na ozdobení
Rýži povaříme 12 minut ve slané vodě. Mrkev a lusky hrášku očistíme a omyjeme, mrkev nakrájíme na kousky. Některé hráškové lusky ponecháme v celku, zbytek nakrájíme na kousky. Zeleninu asi 3 minuty povaříme v osolené vodě. Rýži i zeleninu slijeme, promícháme a dáme vychladnout.
Na marinádu spojíme 4 lžíce sójové omáčky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs zeleniny a rýže smícháme s marinádou.
Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a nakrájíme na proužky. Svinuté proužky masa napichujeme na špízy. Na marinádu promíchám žitnou s tekutým sladidlem a 2 lžícemi sójové omáčky, opepříme a touto směsí potíráme špízy. Pak je 4 až 5 minut z každé strany grilujeme nebo opékáme v rozpáleném tuku, přičemž je průběžně potíráme marinádou.
Rýžový salát se zeleninou ochutíme a upravíme na talíř se špízem. Ozdobíme jej několika
stonky pažitky.
Příprava: asi 40 minut
Poslední tip, trik či komentář