4 porce
- 3 plátky želatiny
- 50 ml pomerančové šťávy
- 2 lžíce pomerančového likéru
- 250 ml jogurtu
- 4 lžíce cukru
- 2 bílky
- 150 ml smetany
- 300 g jahod
- 1 vanilkový cukr
- několik suchých levandulových kvítků a kvítků řeřichy
Želatinu namočíme a necháme v dostatečném množství studené vody změknout. Pomerančovou šťávu nalijeme do mísy a smícháme s pomerančovým likérem, jogurtem a cukrem. Želatinu vymačkáme a pak ji rozpustíme podle návodu na obalu a smícháme ji se 4 lžícemi jogurtové směsi. Za stálého míchání přidáváme zbylou jogurtovou směs.
Bílky a smetanu odděleně ušleháme. Jakmile směs začne želírovat, postupně šlehači metlou vmícháme sníh i šlehačku. Pěnu necháme stát v chladnu.
Jahody omyjeme, očistíme a rozpůlíme. Několik levandulových květů odložíme stranou. Ovoce, vanilkový cukr a zbylá levandulová kvítka smícháme a necháme 60 minut stát.
Jahody rozdělíme do 4 mističek. Na ně lžící na zmrzlinu navršíme pěnu v pravidelných kulatých kopečcích. Podle chuti můžeme přidat na malé kousky rozcupovaná kvítka řeřichy
spolu s odloženými suchými kvítky levandule.
Příprava asi 45 minut
Poslední tip, trik či komentář