4 porce
- 2 vanilk. lusky
- 300 g rebarbory
- 125 ml bílého vína
- 125ml dietního jablečného moštu
- 1 stonek skořice
- 1 hvězdička anýzu
- tekuté sladidlo
- 4 plátky želatiny
- 200 g jahod
- 200 ml smetany
- 200 g polotuč. Tvarohu
- šťáva a nastrouh. kůra z 1 citronu
- piškoty
Postup
Vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyškrábeme dřeň. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Asi 10 minut je povaříme spolu s bílým vínem, jablečnou šťávou, skořicí, hvězdičkou anýzu a vanilkovými lusky a 1/2 vanilkové dřeně. Vše přelijeme přes síto do jiného hrnku. Přidáme rebarboru, přisladíme ji tekutým sladidlem a krátce ji povaříme, až změkne, ale neměla by se rozpadat. Necháme ji zchladnout.
Želatinu namočíme. Jahody omyjeme a rozmačkáme. Ze smetany ušleháme šlehačku a smícháme ji s rozmačkanými jahodami a tvarohem. Citronovou kůru a šťávu s trochou tekutého sladidla a druhou 1/2 vanilkové dřeně krátce povaříme a pak vychladíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ve vlažné šťávě. Nakonec ji smícháme s jahodami. Krém rozdělíme do 4 misek a chladíme v ledničce 4 hodiny. Před podáváním vyklopíme pěnu na talíř a ozdobíme ji kompotem, popř. piškotem.
Příprava trvá asi 50 minut
Poslední tip, trik či komentář