Pro 4 osoby potřebujeme:
- 6 žemlí
- 800 g jablek
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 220 g cukru
- 60g másla
- 50 g rozinek
- 1 lžičku skořice
- špetku soli
- 1/2 citronu
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, smícháme s citrónovou šťávou, třetinou cukru, rozinkami a se skořicí. Žemle nakrájíme na plátky. Troubu zatím necháme rozpálit na 170 °C.
Formu vymažeme máslem. Mléko smícháme se žloutky (bílky necháme na sníh) a 2 lžícemi cukru. Ve směsi namáčíme postupně polovinu plátků žemlí, které pak lehce vymačkáme, a rozložíme na dno formy. Poklademe směsí jablek, lehce přimáčkneme a pokapeme půlkou rozpuštěného másla. Zakryjeme druhou polovinou namočených žemlí, zalijeme zbylým mlékem a pokapeme máslem.
Žemlovku přiklopíme a pečeme asi 30 minut. Potom poklici sundáme a pečeme dalších 15 minut. Když začne povrch zlátnout, zakryjeme ho tuhým sněhem z bílků, špetky soli, zbylého cukru. Teplotu nastavíme na maximum. Jakmile začne sníh zlátnout, žemlovku vyjmeme a před porcováním ji necháme aspoň 15 minut odpočinout.
Poslední tip, trik či komentář