- 1 kuře
- 50 – 80 g anglické slaniny
- 1 – 2 střední cibule
- 1 středně velká mrkev
- 1 plátek celeru
- 1 menší petržel
- hrstička celého pepře
- 4 – 6 kuliček nového koření
- 3 – 4 bobkové listy
- 2 špetky tymiánu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- pár kapek citrónové šťávy nebo octa
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 1 šlehačka (smetana)
- 3 špetky soli
- tuk (i máslo) na osmažení zeleniny
- případně lžička cukru na dochucení
Na tuku v papiňáku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s plátky mrkve, petržele a menšími kousky celeru. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a smažíme ji spolu se zeleninou delší dobu.
Vložíme osolené čtvrtky kuřete (i menší části), podlijeme 3 až 5 dl teplé vody, přidáme všechno koření, uzavřeme papiňák a dusíme doměkka (40 i více minut – podle svých zkušeností).
Měkké maso vyjmeme a vykostíme. Omáčku v papiňáku doplníme na potřebné množství, zahustíme moukou rozmíchanou ve studené smetaně, dochutíme a necháme 5 – 8 minut rozvařit. Poté přecedíme na vykostěné maso, můžeme přidat rozmixovanou nebo propasírovanou zeleninu a chvíli ještě prohřejeme.
Příloha – nejčastěji podáváme s houskovým knedlíkem, můžeme ale zkusit i bramborové krokety nebo plátky brambor pečených nasucho v troubě. Zdobíme plátkem citrónu, na který můžeme dát malý kopeček šlehačky a půl lžičky nakládaných brusinek.
Poslední tip, trik či komentář