reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Půlroční koláčky

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 40 g droždí
  • špetka soli
  • trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička cukru krupice
  • cukr moučkový na obalení koláčků
  • marmeláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti – nesmí ale téct)

Do hrnečku rozdrobíme droždí (kvasnice), přidáme cukr krupici, umícháme kašičku a přidáme vlažné mléko. Posypme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.
Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší kašička. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme těsto – ale pozor, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout!
Z těsta vyválíme velkou placku asi 4mm vysokou a rádýlkem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3×3 cm. Plníme různou náplní – marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či sekanými ořechy – další kombinace si vymyslíme sami. Tvoříme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě) a hned pečeme v horké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
V některých rodinách prý vydrží i půl roku (podle toho je i název) a po celou dobu zůstávají křehké. Bohužel neznám nikoho, kdo by mohl tuto tradovanou informaci potvrdit.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.