4 porce:
- 1 středně velká hlávka bílého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 kyselejší jablka
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce octa
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička drceného kmínu
- bílý mletý pepř, sůl
- zelené bylinky na ozdobu
Z hlávky zelí odstraníme vrchní listy a rozkrojíme ji na čtvrtky. Jednotlivé čtvrtky zelí nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do velké mísy. Přelijeme asi 1 litrem vroucí vody, promícháme a vodu slijeme. Spařené zelí osolíme, přidáme drcený kmín, promícháme a necháme odležet. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k zelí. Omytá jablka zbavíme jádřince, nakrájíme na kostky a přidáme do mísy. Na pánvi rozehřejeme máslo. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, na pánvi ji zesklovatíme, necháme vychladnout a přidáme do zelí. Nakonec zelný salát ochutíme octem, citrónovou šťávou, cukrem, bílým mletým pepřem a podle chuti můžeme ještě přisolit. Důkladně vše promícháme. Hotový salát necháme v lednici proležet. Před podáváním jej posypeme najemno nakrájenými bylinkami.
Doba přípravy: asi 35 minut.
Poslední tip, trik či komentář