20 kousků:
Na těsto:
- 1 kostku droždí
- 75 g cukru
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- špetku soli
- 75 g másla
Na náplň:
- 500 g máku
- 125 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky skořice
- 75 g másla
- 125 ml mléka
- 75 g rozinek
Na drobenku:
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 120 g moučkového nebo krupicového cukru
Droždí, lžíci cukru a třetinu vlažného mléka promícháme a necháme na teple vykynout kvásek. Do větší mísy dáme mouku, zbylý cukr a vejce. Přidáme špetku soli, zbylé mléko a kvásek. Vše zlehka promícháme, přidáme rozehřáté máslo a těsto důkladně propracujeme. Přikryté necháme na teple kynout asi 30 minut.
Mletý mák přelijeme horkou vodou a necháme jej trochu nabobtnat. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, máslo, teplé mléko a dobře promícháme.
Těsto rozválíme, dáme na plech, potřeme makovou náplní, posypeme rozinkami a drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečeme při 190 °C asi 20-25 minut.
Doba přípravy kolem 70 minut, 1 kousek asi 1150 W/275 kcal.
Poslední tip, trik či komentář