Dnešní menu se skládá z
- Broskev s nivou a ořechy
- Písecká polévka se šunkou a pórkem
- Pusinky z bramborové kaše
- Krůtí kapsa s překvapením
- Cuketové řezy
Broskev s nivou a ořechy
- 10 půlek kompotovaných broskví
- listy hlávkového salátu
- 40 g vlašských ořechů na zdobení
náplň:
- 160–200 g pomazánkového másla
- 160–200 g nivy
- 2 ks sterilované okurky
Přichystáme si náplň. Smícháme pomazánkové máslo s nivou a přimícháme na kousky nakrájenou sterilovanou okurku. Kompot přecedíme, talíř nazdobíme salátem a broskve plníme připravenou směsí. Hotový výrobek ozdobíme vlašskými ořechy.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/broskev-s-nivou-orechy
Písecká polévka se šunkou a pórkem
- 1 pórek
- 400 g hovězího masa předního
- mrkev, česnek, petržel, cibule, celer
- nové koření
- 200 g šunky
- 3 vejce
- pepř, sůl
Ze zeleniny a hovězího masa připravíme v tlakovém hrnci vývar dochucený solí, pepřem a novým kořením (vaříme cca 20–30 min). Scedíme, přidáme nakrájený pórek a povaříme ještě 5–10 min. V mezičase uvaříme vejce natvrdo a nakrájíme je na čtvrtky. Šunku nakrájíme na nudličky. Vývar servírujeme do talířů, do kterých přidáme čtvrtky vajec natvrdo a šunkové nudličky. Dozdobíme zelenou petrželkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pisecka-polevka-se-sunkou-porkem
Pusinky z bramborové kaše
- 500–800 g brambor
- 30–50 g másla
- 1 kelímek smetany na vaření
- 2 vejce (stačí 2 žloutky)
- sůl
- muškátový oříšek
- petrželka na zdobení
Brambory uvaříme ve vodě se solí, scedíme a do hotové směsi všleháme máslo, žloutky a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Šleháme do adekvátní konzistence. Na připravený plech formujeme pusinky ozdobným sáčkem. Grilujeme v troubě cca 15 min. Hotové pusinky dozdobíme petrželkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-kapsa-s-prekvapenim
Krůtí kapsa s překvapením
- 1 kg krůtích prsou
- 200 g tvrdého sýra plátkového
- 200 g sterilovaných žampionů ve slaném nálevu
- 200 g hladké mouky
- olivový olej
- 100 g strouhaných mandlí
- 1 lžička červené sladké papriky
- česnek
- italské koření, grilovací koření
- sůl, pepř
Připravíme si těstíčko: 100 ml vody smícháme s hladkou moukou, přidáme mletou papriku, koření a česnek. Krůtí prsa mírně naklepeme, poklademe plátky tvrdého sýra a žampiony. Dále prsa přehneme, čímž vytvoříme kapsičky. Obalíme v připraveném těstíčku a ihned smažíme na rozpálené pánvi s olivovým olejem. Vrchní stranu posypeme strouhanými mandlemi. Dáme pozor, aby mandle nezčernaly.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-kapsa-s-prekvapenim
Cuketové řezy
těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- ½ hrnku cukru (krystal nebo práškový)
- ½ hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- trocha rumu
- trocha vlašských ořechů
poleva:
- 1 kostka tvarohu (250 g)
- trocha mléka
- 30 g cukru práškového
- trocha hrozinekkousky ovoce dle chuti
- 10 piškotůčokoláda na vaření
- 100 g másla
- šlehačka
Polevu připravíme smícháním tvarohu, mléka, cukru a hrozinek.
Dále v míse připravíme těsto smícháním mouky, cukety, cukru, oleje, vajec, kakaa, skořice, vanilkového cukru, kypřicího prášku do pečiva, jedlé sody, rumu a vlašských ořechů. Těsto rozprostřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Dále na těsto klademe ovoce a piškoty. Navrch rozetřeme polevu a pečeme v troubě při teplotě 200 °C po dobu cca 20 min. Hotový řez polijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření s máslem. Nakrájíme řezy, případně dozdobíme šlehačkou a zvesela podáváme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cuketove-rezy
Poslední tip, trik či komentář