reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jihočeská kulajda

pro 4 osoby:

  • 1 I vývaru z kostí a zeleniny
  • 4 vejce
  • 20 g tuku nebo másla
  • 80 ml sladké smetany
  • 30 g hladké mouky
  • 120 g brambor
  • 20 g kopru
  • kmín
  • polévkové koření
  • 1 lžičku octa
  • sůl

Z tuku a mouky připravte světlou jíšku, přidejte kmín a vše zalijte vývarem. Osolte, dobře promíchejte a vařte asi půl hodiny. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky a dále vařte, dokud nezměknou. Na závěr vlijte do polévky smetanu a nechte ji přejít varem. Odstavte, přidejte sekaný kopr a dochuťte polévkovým kořením. Do každé porce vložte při podávání ztracené vejce, které připravíte tak, že vejce opatrně rozklepnete do vroucí okyselené a slané vody a vaříte 3 minuty.

V jiných krajích nebo podle zvyklostí se do kulajdy přidávají čerstvé nebo sušené houby – nejlepší jsou hříbky.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.