reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Díl 7 – Kuře – Faraona Perlička

Faraona
Perlička (2 porce)

  • 1 perlička (prsa se stehnem)
  • 2 lžíce zredukovaného vývaru ze zbylého masa a kostí
  • 10 cibulek boritana (naložené cibulky)
  • 2dcl červeného vína
  • sůl
  • máslo

Z Perličky odřízneme stehýnka s prsama, vykostíme, necháme jen stehenní kůstky. Zbylé maso a kosti uvaříme ve vodě s polévkovou zeleninou (klasický vývar) a zredukujeme do hustší šťávy hnědé barvy. Posolíme kůži a na rozpuštěném másle perličku zrychla opečeme do zlatova, nejprve z té strany, kde je kůže. Poté maso přendáme na pekáček, poklademe kousky másla a dopečeme v troubě, 180 stupňů zhruba 5 minut.
Na stejné pánvi si lehce orestujeme malé cibulky, přidáme červené víno a zredukovanou šťávu z perličky, aby vznikla tmavá omáčka. Servírujeme cibulky polité šťávou a navrch položíme stehýnko.

Testaroli al pesto
Testaroli s pestem

(předkrm)

  • 600 g hladké mouky
  • studená voda dle potřeby
  • 1 lžíce soli

Pesto

  • 2 svazky bazalky
  • 30 g piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce strouhaného ovčího sýra
  • 1 dcl oleje extra virgin
  • hrubá sůl

Nejdříve si připravíme pesto v hmoždíři. Všechny ingredience (kromě sýrů) rozdrtíme v hmoždíři, poté přidáme sýry a postupně přiléváme olej. Lze použít i mixér, ale kvůli rychlým otáčkám může pesto zkysnout.

Smíchejte mouku s vodou a větším množstvím soli tak, abyste vytvořili řídké těsto bez hrudek.
Směs nalijte do velké tefl onové formy na zapékání, pečte na 180 °C zhruba 10 min, aby se stáhla, a dávejte pozor, aby povrch zůstal stále stejný (nezabarvil se). Vyndejte z trouby, a jakmile vystydne, nakrájejte na širší pruhy.
Ve vroucí osolené vodě je nechte přejít varem, než vyplavou na hladinu.
Rozložte na talíř, polijte pestem, případně posypejte sýrem.

Pollo dei mattonaia
Kuře po cihlářsku

  • 3–4 kg keramické hlíny
  • papír na pečení
  • 1 kuře
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka šalvěje
  • 1 skleničky vína Vin Santo (dezertního bílého vína)
  • sůl, pepř
  • 5 plátků Pancetty (nebo jiné slaniny sušené na vzduchu, nemastné)
  • 2 lžíce oleje extra virgin

Kuře musí být samozřejmě vykuchané.
Bylinky namočíme do vína a poté vínem navoněné bylinky vložíme do vnitřku kuřete, osolíme a opepříme kůži a pokryjeme ji slaninou.
Pečicí papír potřeme olejem a zabalíme do něj kuře, papír obalíme raději víckrát.
Předehřejeme troubu na 150 °C, z keramické hlíny vyválíme dva velké pláty, jeden dáme na plech, položíme na něj zabalené kuře a druhým plátem jej přikryjeme, okraje pevně spojíme, aby bylo kuře celé zabalené.
Pečeme až 3 hod, podle velikosti kuřete.
Servírujeme v hlíně, kterou lehce naklepneme například kladívkem (neostrou hranou).

Verza con pancetta
Kapusta se slaninou

(příloha ke kuřeti)

  • 1 kapusta
  • 4 plátky Pancetty (slaniny)
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Kapustu rozřízneme napůl, vyndáme košťál, poté ji rozčtvrtíme a nakrájíme zhruba na 1cm plátky.
Na oleji osmažíme slaninu na nudličky, přidáme kapustu a smažíme, dokud nezměkne, můžeme ji podlít trochou vody.

Barbajada
Čokoládovo-kávová pěna

  • 4 dcl vody
  • 20 g hořkého kakaa
  • 20 g cukru
  • 2 dcl černé kávy
  • 2 dcl mléka
  • 1 dcl smetany na šlehání

V kastrolu si uvaříme vodu
Do mísy nasypeme kakao, 3–4 lžíce vroucí vody z kastrolu a cukr, rychle vyšleháme.
Postupně přidáváme všechnu vodu.
Směs přelijeme do kastrolu a vrátíme na sporák, přivedeme k varu a vlijeme mléko a kávu.
Šleháme do pěny, při podávání ozdobíme šlehačkou.

Zdroj: http://www.makro.cz/index.php?page_id=631&u=342

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.