reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Díl 8 – Bolognese

Sugo Bolognese

Omáčka Bolognese podle mojí babičky

  • 600 g mletého hovězího
  • 400 g mletého vepřového
  • 200 g kuřecích jater
  • 2 Toulouské klobásy
  • 2 dcl červeného vína
  • muškátový oříšek
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 dcl oleje extra virgin
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu (hustý protlak)
  • 0,5 l vlažné vody
  • sůl, pepř podle potřeby
  • 2 dcl mléka

Rajčatový koncentrát rozmícháme ve vlažné vodě.
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdřív hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra a rozdrobenou Toulouskou klobásu. Podlijeme červeným vínem. Až se víno vyvaří, podlijeme půl litrem vody s protlakem, podle potřeby můžeme vodu přidat. Zamícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny (3-4 hodiny jsou optimální, aby se maso pořádně vyvařilo a změklo).
Na posledních 20 min přilijeme mléko, dochutíme solí, pepřem a ragú je hotové.

Minestrone
Polévka Minestrone

  • voda podle potřeby
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 malá cuketa
  • 1 malý pórek
  • 4 hlavičky mražené brokolice
  • 4 rajčata
  • 200 g suchých bílých fazolí
  • 1 kapusty
  • 1 dcl oleje extra virgin
  • 2 brambory
  • 1 pórek

Fazole namočíme přes noc do vody.
Zeleninu (vyjma rajčat) nakrájíme na větší kusy. Nejdříve si na pánvi s olejem orestujeme mrkev, řapík celeru, cibuli. Po změknutí přidáme cuketu, brokolici a brambory.
Uvaříme fazole.
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme jadýrka, hodíme do pánve k ostatní zelenině a zalijeme vodou. Po chvíli přidáme kapustu, uvařené fazole, vaříme do “al dente” (nerozvařit). Nakonec jednu polovinu rozmixujeme a smícháme s druhou polovinou.

Lasagne alla Bolognese
Lasagne s boloňskou omáčkou

  • 300 g lasagne
  • 100 g bešamel (připravíme si sami)
  • 100 g parmazán
  • sůl, pepř
  • 150 g rajčatová omáčka (sugo pomodor)
  • 150 g Sugo Bolognese (ragú)

Příprava bešamelu

  • 100 g másla
  • 100 g mouky hladké
  • 1 l mléka
  • muškátový oříšek,
  • špetka soli

Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, přilijeme mléko a dobře rozmícháme, vzolna vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Rajčatovou omáčku smícháme s parmazánem.
Do zapékací misky položíme plát těsta, vrstvu bešamelu, vrstvu ragú a rajčata smíchaná s parmazánem. Takto prokládáme, na vrchu skončíme rajčaty s parmazánem.
Zapečeme v troubě 45 min na 180 °C.

Lingue di gatto
Kočičí jazýčky

Pro 6 lidí:

  • 100 g mouky hladké
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • 1 vanilkový cukr

Do mísy dáme máslo s moučkovým cukrem, mícháme, aby bylo nadýchané.
Postupně přidáváme prosátou mouku s vanilkovým cukrem a nakonec vyšlehané bílky.
Směsí naplníme cukrářský pytlík s tenkou násadou. Na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech děláme cca 6 cm dlouhé proužky.
Pečeme v troubě na 200 °C, asi 8 min, až budou okraje zlaté.
Necháme vystydnout.
Kočičí jazýčky můžeme podávat s marmeládou, zmrzlinou, s čajem nebo kávou, hodí se i k dezertním vínům.

Zdroj: http://www.makro.cz/index.php?page_id=632&u=342

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.