Sugo Bolognese
Omáčka Bolognese podle mojí babičky
- 600 g mletého hovězího
- 400 g mletého vepřového
- 200 g kuřecích jater
- 2 Toulouské klobásy
- 2 dcl červeného vína
- muškátový oříšek
- 1 celer
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1,5 dcl oleje extra virgin
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu (hustý protlak)
- 0,5 l vlažné vody
- sůl, pepř podle potřeby
- 2 dcl mléka
Rajčatový koncentrát rozmícháme ve vlažné vodě.
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdřív hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra a rozdrobenou Toulouskou klobásu. Podlijeme červeným vínem. Až se víno vyvaří, podlijeme půl litrem vody s protlakem, podle potřeby můžeme vodu přidat. Zamícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny (3-4 hodiny jsou optimální, aby se maso pořádně vyvařilo a změklo).
Na posledních 20 min přilijeme mléko, dochutíme solí, pepřem a ragú je hotové.
Minestrone
Polévka Minestrone
- voda podle potřeby
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední cibule
- 1 malá cuketa
- 1 malý pórek
- 4 hlavičky mražené brokolice
- 4 rajčata
- 200 g suchých bílých fazolí
- 1 kapusty
- 1 dcl oleje extra virgin
- 2 brambory
- 1 pórek
Fazole namočíme přes noc do vody.
Zeleninu (vyjma rajčat) nakrájíme na větší kusy. Nejdříve si na pánvi s olejem orestujeme mrkev, řapík celeru, cibuli. Po změknutí přidáme cuketu, brokolici a brambory.
Uvaříme fazole.
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme jadýrka, hodíme do pánve k ostatní zelenině a zalijeme vodou. Po chvíli přidáme kapustu, uvařené fazole, vaříme do “al dente” (nerozvařit). Nakonec jednu polovinu rozmixujeme a smícháme s druhou polovinou.
Lasagne alla Bolognese
Lasagne s boloňskou omáčkou
- 300 g lasagne
- 100 g bešamel (připravíme si sami)
- 100 g parmazán
- sůl, pepř
- 150 g rajčatová omáčka (sugo pomodor)
- 150 g Sugo Bolognese (ragú)
Příprava bešamelu
- 100 g másla
- 100 g mouky hladké
- 1 l mléka
- muškátový oříšek,
- špetka soli
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, přilijeme mléko a dobře rozmícháme, vzolna vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Rajčatovou omáčku smícháme s parmazánem.
Do zapékací misky položíme plát těsta, vrstvu bešamelu, vrstvu ragú a rajčata smíchaná s parmazánem. Takto prokládáme, na vrchu skončíme rajčaty s parmazánem.
Zapečeme v troubě 45 min na 180 °C.
Lingue di gatto
Kočičí jazýčky
Pro 6 lidí:
- 100 g mouky hladké
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 bílky
- 1 vanilkový cukr
Do mísy dáme máslo s moučkovým cukrem, mícháme, aby bylo nadýchané.
Postupně přidáváme prosátou mouku s vanilkovým cukrem a nakonec vyšlehané bílky.
Směsí naplníme cukrářský pytlík s tenkou násadou. Na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech děláme cca 6 cm dlouhé proužky.
Pečeme v troubě na 200 °C, asi 8 min, až budou okraje zlaté.
Necháme vystydnout.
Kočičí jazýčky můžeme podávat s marmeládou, zmrzlinou, s čajem nebo kávou, hodí se i k dezertním vínům.
Zdroj: http://www.makro.cz/index.php?page_id=632&u=342
Poslední tip, trik či komentář