4−6 porcí
Porcování amura
- 800 g filetu z amura s kůží
- 200 g másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Filet naporcujeme a opečeme kůží dolů na másle, během pečení přeléváme máslem, na závěr opepříme a osolíme.
Ragú
- 500 g čerstvých nebo mražených hub
- 1 malá cibule
- 120 g másla
- 200 ml 33% smetany
- 100 ml bílého vína
- drcený kmín
- sůl
- pažitka
Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nahrubo nakrájené houby, zarestujeme spolu s kmínem, přidáme víno, provaříme, zalijeme smetanou a zredukujeme do konzistence omáčky, osolíme a přidáme krájenou pažitku.
Knedlík
- 500 g toustového chleba
- asi 200 ml smetany
- 3 žloutky
- 50 g másla
- hrst petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
- sníh ze 3 bílků
Okraje toustového chleba okrájíme (použijeme je na krutony do polévky nebo na strouhanku). Chléb nakrájíme na malé kostičky, zalijeme smetanou, žloutky, rozpuštěným máslem a necháme prosáknout. Po chvíli přidáme nasekanou petrželku, koření a tuhý sníh z bílků. Vše zlehka promícháme a klademe na potravinářskou folii, pomocí níž vytvarujeme a zabalíme tenké šišky knedlíku. Vaříme podle velikosti 15−20 minut. Poté vyjmeme, odstraníme fólii a nakrájíme.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=905
Poslední tip, trik či komentář