8 porcí
- 50 dkg mouky
- 25 dkg margarínu
- 10 dkg práškového cukru
- 1 dl mléka
- 2 kostky cukru
- 1 dkg droždí
- 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- zakysaná smetana
Náplň:
- 30 dkg mletého máku
- 15 dkg krystalového cukru
- 2 dl mléka
- 1 citron
- 2 polévkové lžíce medu
- 10 dkg rozinek
- 1 dl rumu
- troška skořice
- 2 vajíčka
- 10 dkg meruňkové zavařeniny
Mletý mák smícháme s krystalovým cukrem, zalijeme mlékem, přidáme rozinky máčené v rumu, med, mletou skořici v množství podle chuti a strouhanou kůru z jednoho citronu. Vše společně vaříme tak dlouho, dokud se podstatná část tekutiny neodpaří. Necháme hmotu vychladnout, a až vychladne, přimícháme do ní tuhý sníh ušlehaný ze dvou vaječných bílků.
Droždí s kostkami cukru necháme ve vlažném mléce naběhnout. Smícháme je s moukou, margarínem, vanilkovým cukrem, s práškovým cukrem, práškem do pečení a vaječnými žloutky. Potom k této směsi přimícháme zakysanou smetanu v takovém množství, abychom získali patřičně kompaktní těsto, které se dá dobře hníst. Důkladně je propracujeme a po několika minutách odpočinku rozdělíme hotové těsto na tři části. Každý kus těsta zvlášť vyválíme.
Potom na sebe – počínaje od prvního plátu těsta – střídavě klademe vrstvu máku, druhý plát těsta, vrstvu zavařeniny a třetí plát těsta. Tento třetí a poslední plát těsta na povrchu potřeme vajíčkem. Nakonec ještě popsaným způsobem sestavený koláč propícháme vidličkou a upečeme jej do zlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
Nakrájíme na řezy a podáváme, přičemž už na talířku zákusek posypeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3907
Poslední tip, trik či komentář