Pro 4 osoby si připravíme:
- směs čerstvých bylinek – kopr, kerblík, estragon
- 600 g mladého hrášku
- 250 ml vývaru
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 citron
- sůl, bílý pepř
Příloha:
- 400 g vařené rýže
- 100 g žampionů
- 2 lžíce másla
Bylinky opláchneme a svážeme je do kytičky, čerstvý hrášek vyloupeme (lze použít i mražený) a obojí vložíme do litru vroucí vody. Vaříme na mírném ohni pět minut, pak přecedíme. Bylinky vyjmeme, hrášek necháme v teple.
V troše vývaru rozmícháme mouku a žloutky. Ve vhodné nádobě přivedeme k varu zbytek vývaru, vložíme ji do vodní lázně a za stálého míchání do vývaru zašleháme žloutky. Mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme a přidáváme postupně vlažné rozpuštěné máslo. Dochutíme citrónovou šťávou, mletým bílým pepřem a podle potřeby osolíme. Teplý hrášek dáme do mísy a smícháme s holandskou omáčkou.
V rozpáleném másle osmažíme na plátky nakrájené žampiony, přidáme vařenou rýži, promícháme a podle chuti osolíme. Naběračkou nebo větším šálkem vyklopíme na talíře kopečky rýže a servírujeme společně s hráškovou omáčkou.
Doba přípravy asi 60 minut.
1 porce asi 2425 kJ/580 kcal.
Poslední tip, trik či komentář