- forma o průměru 26–28 cm
korpus
- 7 žloutků
- 1 hrnek pískového cukru
- špetka soli
- 1 hrnek rozmačkaných banánů
- ¾ hrnku maizeny (kukuřičný škrob)
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 7 bílků
náplň
- 2 banány
- 250 g ricotty
- 1 balíček vanilkového cukru
ozdoba
- 1 ks 33% šlehačky
- 50 g mandlových plátků
Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli do pěny, přidáme rozmačkané banány, bramborovou moučku a nahrubo nasekané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy (vymažeme a vysypeme jenom dno, stěny necháme čisté, aby se o ně těsto, které vyběhne nahoru „přidrželo“ a korpus byl rovný) a v předehřáté troubě pečeme při 160 °C asi 50−60 minut. Po upečení necháme dortový korpus ve formě a až vychladne, přikryjeme ho utěrkou a ponecháme přes noc v lednici.
Druhý den připravíme náplň do dortu. Jeden banán rozmačkáme s ricottou nebo pomazánkovým máslem a osladíme vanilkovým cukrem. Druhý banán nakrájíme na kolečka.
Korpus jedenkrát vodorovně rozkrojíme, v řezu ho potřeme banánovou náplní, poklademe kousky banánu a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
Vršek dortu ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a posypeme nasucho opraženými plátky mandlí.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-15.02.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=737
Poslední tip, trik či komentář