reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Boeuf bourguignon

Ingredience

  • hovězí zadní 1600 g
  • slanina 250 g
  • sůl, pepř 1 dávka
  • mrkve 3 kusy
  • velká cibule 1 kus
  • hladká mouka 2 lžíce
  • plné mladé víno (beaujolais, chianti apod.) 750 ml
  • hovězí vývar 500 ml
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • stroužky česneku 3 kusy
  • stonky tymiánu 1 kus
  • bobkový list 1 kus
  • cibulka sazečka nebo šalotka 24 kusů
  • žampión 250 g
  • olivový olej 1 dávka
  • máslo 1 dávka
  • sůl a pepř 1 dávka

Ze slaniny odkrojíme kůži a poté ji nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké a 3 cm dlouhé. Ty poté společně s odkrojenou kůží vložíme do vařící vody a přibližně 10 minut vaříme na nižší teplotě – blanšírujeme. Mezitím si dáme roztopit troubu na 250 stupňů.
Osušenou slaninu orestujte na lžíci oleje, stáhněte pánev z ohně a slaninu vyjměte.
Na pánvi s horkým olejem a šťávou ze slaniny orestujeme hovězí kostky do hněda. Dobře je předtím osušte, jinak nedocílíte potřebné barvy a kůrčičky. Zároveň nedávejte masa na pánev příliš, abyste nesnížili bod varu a z masa nezačala vytékat šťáva. Vyjměte opečené maso a vložte jej do hrnce nebo pekáče vhodného do trouby.
Na horkém tuku ještě osmahněte cibuli a mrkev. Pokud je tuku málo, přidejte plátek másla. Zeleninu na pánvi stále přehazujte. Orestovanou zeleninu a bůček přidejte do hrnce k masu, jemně opepřete a osolte. Poprašte dvěma lžícemi hladké mouky a s hrncem důkladně zatřeste, aby se mouka promíchala s obsahem. Hrnec vložte na 4 minuty bez poklice do střední úrovně trouby. Vyndejte, znovu dobře protřepejte a znovu vložte na 4 minuty do trouby. Tak zhnědne mouka a potáhne zbývající ingredience jemnou krustou. Mezitím rozehřejte plotýnku na sporáku.
Hrnec vyndejte z trouby, její teplotu snižte na 150 stupňů. Položte jej na rozehřátou plotýnku a vlijte do něj víno a hovězí vývar tak, aby maso bylo potopené. Přidejte rajčatový protlak, propasírovaný česnek, svázaný tymián s bobkovým listem a onu povařenou kůži ze slaniny na větší kusy, aby se dala vyjmout. Promíchejte, zakryjte pokličkou a vložte do zchladlé trouby na 150 stupňů. Teplotu regulujte tak, aby se tekutina vařila velmi pomalu, to znamená, jemně pobublávala. Doba vaření je zhruba 2 a půl až 3 hodiny. Po každé hodině maso ochutnejte, mělo by být měkounké.
Mezitím, co se maso dusí v troubě, orestujte si na másle cibulky a poté žampiony. Suroviny je třeba mít opět suché a nevkládat na pánev hodně žampionů naráz, protože místo krásného opražení hrozí, že začnou pouštět šťávu. Cibulky a žampiony prozatím odložte stranou do mističky.
Když už je maso měkké, přeceďte obsah hrnce do další nádoby. Vyjměte kůži ze slaniny. Z omáčky seberte tuk, pokud je ho na povrchu příliš. Je-li šťáva příliš vypečená, nastavte ji hovězím vývarem tak, aby byla krásně hladká a tekutá. Pokud je šťávy naopak příliš a je vodová, pak ji dejte na rozpálenou plotýnku a redukujte ji. Nechte na vyšším stupni vyvařit vodu do potřebné hustoty, pozor na připálení.
Promíchejte omáčku s masem a s dalšími ingrediencemi. Dochuťte dle chuti solí a pepřem. Pokud necháváte odležet do druhého dne, nedochucuje. Nezapomeňte navrch položit cibulky a žampiony, servírujte společně s přílohou.

Zdroj: Boeuf bourguignon; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zapecene-lodicky-plnene-kurecim-masem [On-line 22.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.