Borůvková bábovka (lahodné)
Rozpis asi na 16 kousků
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřiči prášek
- 50 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 4 žloutky
- 250 g cukru
- 250 g borůvek
- olej na vymazání
- strouhanka na vysypání
- 100 g mandlových lupínků
- 4 lžíce meruňkové marmelády na potření
1. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu a polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vypracujeme vláčné těsto.
2. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do takto připravené formy nalijeme část připraveného těsta a nasypeme do něj zlehka borůvky obalené v hrubé mouce (aby při pečení neklesly). Tento postup opakujeme několikrát, až do úplného naplnění formy. Bábovku pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C přibližně 25 minut.
3. Hotovou bábovku opatrně vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout. Nakonec ji potřeme řidší marmeládou a bohatě posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Doba přípravy: asi 60 minut
1 porce: asi 930 kj/221 kcal
Poslední tip, trik či komentář