- 1 kg vařených brambor
- 300 g hrubé mouky
- 30 g krupice
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- mouka na vál
Na vál nasypeme mouku a krupici, rozmačkáme nebo prolisujeme do nich oloupané uvařené brambory, přidáme vejce, osolíme a dobře vypracujeme těsto. Utvoříme z něj knedlíkové šišky, vložíme je do vařící osolené vody a opatrně odmícháme ode dna, aby se nepřichytily. Vaříme podle velikosti šišek 15-20 minut. Uvařené knedlíky ihned nakrájíme nití nebo speciálním kráječem na stejně silné plátky.
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme z nich přes sítko nebo v utěrce přebytečnou vodu. Brambory dáme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, přidáme mouku, vejce, majoránku a sůl a vymícháme těsto, ze kterého smažíme na rozpáleném oleji nebo sádle z obou stran malé bramboráčky. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo s dušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Poslední tip, trik či komentář