4 porce
60 minut
Suroviny:
- 400 g listového těsta
- 1 000 g brambor
- 125 g másla
- 250 ml mléka
- 90 g pancetty nebo slaniny
- 1 lžička oleje
- 1 velké vejce a 1 velký žloutek
- 50 g strouhaného parmazánu
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Brambory uvař ve slupce v neosolené vodě a ještě za horka prolisuj. Kruhovou pečicí formu o průměru 26 cm vymaž máslem. Vylož ji voskovaným papírem – ten rovněž vymaž máslem. Těsto vyválej a vylož jím dno a strany formy. Ponech dostatečný přesah, abys mohla později náplň uzavřít. Ve velké míse smíchej brambory, máslo, mléko, pancettu (italskou slaninu) nakrájenou na kostičky a krátce osmahnutou na oleji, vejce, žloutek, čerstvě strouhaný parmazán, sůl a pepř. Směsí naplň připravenou formu. Přečnívající okraje těsta přelož dovnitř. Peč 40 až 45 minut dozlatova v troubě předehřáté na 170 stupňů.
Podávej horké nebo také vychladlé.
Poslední tip, trik či komentář