Přiopilá rajčata
- 5 ks rajčat
- 30 g másla
- 200 g tvrdého sýra
- 1 dl piva
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- hořčice
- 1 žloutek
Tvrdým rajčatům seřízneme vršky, vydlabeme lžičkou dužinu a necháme rajčata odkapat „dnem“ nahoru. V kastrolku rozehřejeme 30 g másla a přidáme 200 g strouhaného tvrdého sýra. Pomalu zahříváme a za stálého míchání přilijeme 1 dl světlého piva. Mícháme, dokud není nádivka hladká. Okořeníme ji mletou paprikou a hořčicí a doplníme žloutkem rozkvedlaným ve lžíci piva. Jakmile náplň zchladne, naplníme jí připravená rajčata.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/priopila-rajcata [On-line 22.3.2011], citace
Jelení kýta na víně
- jelení kýta
- uzená slanina
- sádlo
- kořenová zelenina
- cibule
- cukr
- vývar
- ocet
- pepř
- nové koření
- jalovec
- badyán
- citron
- rajčatový protlak
- brusinky
- hladká mouka
- červené víno
Maso omyjeme, odblaníme, prošpikujeme slaninou a posolíme. Na rozpáleném sádle z každé strany prudce opečeme a vyjmeme. Do vypečeného sádla přidáme zeleninu, cibuli a osmahneme. Přidáme cukr a mírně podlijeme horkou vodou. Vložíme opečené maso, přidáme koření, citron, rajčatový protlak a dusíme doměkka. Během dušení přiléváme vývar. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme. Šťávu zaprášíme moukou a trochu podusíme. Nakonec omáčku propasírujeme, přidáme brusinky a víno a dusíme.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jeleni-kyta-na-vine [On-line 22.3.2011], citace
Čokoperník
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do perníku
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1/4 hrnku oleje
- mléko podle potřeby
- čokoládová poleva
- marmeláda
Plech vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme. Smícháme mouku s cukrem, přidáme prášek do perníku, kakao, olej a postupně přiléváme mléko, až je těsto tak řídké, aby je šlo vylít na plech. Po upečení necháme vychladnout, vyjmeme, podélně rozřízneme a namažeme marmeládou. Přiklopíme a zalijeme polevou. Pokud nemáme rádi marmeládu, necháme korpus jen vychladnout a zůstaneme pouze u pol
Poslední tip, trik či komentář