- Štrúdl
- Králík na česneku
- Hrstková polévka
- Krevety po thajsku
Krevety po thajsku
- jasmínová rýže
- olej
- kokosová moučka
- kokosové mléko
- třtinový cukr
- citronela
- červené kari
- čerstvý koriandr
- krevety
- rybí omáčka
Připravíme si mražené krevety, které spaříme horkou vodou. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme krevety. Potom se pustíme do přípravy omáčky. Do rozehřátého másla dáme červené kari. Pozor, nesmí se připálit!
Přidáme kokosový prášek z pytlíku, třtinový cukr, kokosové mléko, na stroužky nakrájenou citronelu, koriandr a rybí omáčku místo soli. Nakonec zamícháme do uvařené omáčky krevety a můžeme vše dochutit. Rýži vaříme běžným způsobem. V našem případě ve speciálním hrnci na rýži.
Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krevety-po-thajsku [On-line 2.2.2011], citace
Hrstková polévka
- 4 druhy luštěnin: čočka, hrách, fazole, kroupy
- uzené vepřové koleno
- sůl
- pepř
Luštěniny necháme namočit ve vodě den předem. V den vaření vezmeme uzené vepřové koleno a dáme ho uvařit do tlakového hrnce.
Když se uvaří, vyndáme ho, necháme trochu vychladnout a maso pokrájíme na kostičky. Do vývaru pak přidáme namočené luštěniny, osolíme, opepříme, vsypeme nakrájené uzené koleno a necháme povařit.
Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrstkova-polevka [On-line 2.2.2011], citace
Králík na česneku
- králičí stehna (1 na osobu)
- sůl
- česnek
- slanina
- 500 g hrubé mouky
- ¼ lžičky jedlé soli
- 1 vejce
- 1/8 l perlivé neochucené vody
- burisony
Nejprve nakrájíme na kostičky slaninu a opečeme ji a vyškvaříme na pánvi, čímž připravíme základ pod králíka. Vyškvařenou slaninu vložíme do mísy na pečení.
Králičí stehna omyjeme, položíme je na slaninu, pomažeme utřeným česnekem, osolíme a dáme do trouby. Potom připravíme knedlíky. Do zadělávací mísy prosijeme mouku se sodou. Přidáme sůl a vejce. Do mísy přisypeme burisony a vše dobře promícháme. Do směsi přilijeme perlivou vodu a všechno znovu dobře zamícháme. Vznikne vláčné a hladké těsto.
Vyklopíme je na hrubou moukou posypaný vál a propracujeme. Rozdělíme ho na čtyři stejné části. Z kusů vytvoříme šišky, které vložíme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme zhruba 20 minut. Poté uvařené šišky vytáhneme na talíř a rozkrojíme. Uchováváme v teple až do servírování.
Králíka pravidelně kontrolujeme a ke konci přidáme máslo, které necháme rozpéct. Upečené maso vyndáme a uchováme v teple. Při servírování polijeme vypečenou šťávou.
Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kralik-na-cesneku [On-line 2.2.2011], citace
Štrúdl
- 1 balení listového těsta
- 1 kg jablek
- strouhanka
- 2 ks skořicového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
- cukr moučka na ozdobení
- citron
- 1 vejce
- rozinky
- mák
- vlašské oříšky
Jablka oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na kostičky, které dáme do mísy. Pokropíme citronovou šťávou, přidáme skořicový cukr, vanilkový cukr, mák, oříšky a rozinky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů).
Těsto rozpůlíme a z každé části postupně rozválíme jeden plát. Posypeme jej strouhankou a na ni rovnoměrně rozložíme polovinu jablek. Okraje ponecháme volné (asi 2 cm). Rozšleháme vajíčko a potřeme jím okraje těsta. Potom ho zavineme a zpracujeme také druhou část těsta.
Záviny položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme zbylým vajíčkem. Dáme péct do rozehřáté trouby na 30 až 40 minut. Upečené štrúdly necháme vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/strudl [On-line 2.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář