reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu Pondělí Prostřeno 31.1.2011 – Jiří

  • Štrúdl
  • Králík na česneku
  • Hrstková polévka
  • Krevety po thajsku

Krevety po thajsku

  • jasmínová rýže
  • olej
  • kokosová moučka
  • kokosové mléko
  • třtinový cukr
  • citronela
  • červené kari
  • čerstvý koriandr
  • krevety
  • rybí omáčka

Připravíme si mražené krevety, které spaříme horkou vodou. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme krevety. Potom se pustíme do přípravy omáčky. Do rozehřátého másla dáme červené kari. Pozor, nesmí se připálit!

Přidáme kokosový prášek z pytlíku, třtinový cukr, kokosové mléko, na stroužky nakrájenou citronelu, koriandr a rybí omáčku místo soli. Nakonec zamícháme do uvařené omáčky krevety a můžeme vše dochutit. Rýži vaříme běžným způsobem. V našem případě ve speciálním hrnci na rýži.

Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/krevety-po-thajsku [On-line 2.2.2011], citace

Hrstková polévka

  • 4 druhy luštěnin: čočka, hrách, fazole, kroupy
  • uzené vepřové koleno
  • sůl
  • pepř

Luštěniny necháme namočit ve vodě den předem. V den vaření vezmeme uzené vepřové koleno a dáme ho uvařit do tlakového hrnce.

Když se uvaří, vyndáme ho, necháme trochu vychladnout a maso pokrájíme na kostičky. Do vývaru pak přidáme namočené luštěniny, osolíme, opepříme, vsypeme nakrájené uzené koleno a necháme povařit.

Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrstkova-polevka [On-line 2.2.2011], citace

Králík na česneku

  • králičí stehna (1 na osobu)
  • sůl
  • česnek
  • slanina
  • 500 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky jedlé soli
  • 1 vejce
  • 1/8 l perlivé neochucené vody
  • burisony

Nejprve nakrájíme na kostičky slaninu a opečeme ji a vyškvaříme na pánvi, čímž připravíme základ pod králíka. Vyškvařenou slaninu vložíme do mísy na pečení.

Králičí stehna omyjeme, položíme je na slaninu, pomažeme utřeným česnekem, osolíme a dáme do trouby. Potom připravíme knedlíky. Do zadělávací mísy prosijeme mouku se sodou. Přidáme sůl a vejce. Do mísy přisypeme burisony a vše dobře promícháme. Do směsi přilijeme perlivou vodu a všechno znovu dobře zamícháme. Vznikne vláčné a hladké těsto.

Vyklopíme je na hrubou moukou posypaný vál a propracujeme. Rozdělíme ho na čtyři stejné části. Z kusů vytvoříme šišky, které vložíme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme zhruba 20 minut. Poté uvařené šišky vytáhneme na talíř a rozkrojíme. Uchováváme v teple až do servírování.

Králíka pravidelně kontrolujeme a ke konci přidáme máslo, které necháme rozpéct. Upečené maso vyndáme a uchováme v teple. Při servírování polijeme vypečenou šťávou.

Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kralik-na-cesneku [On-line 2.2.2011], citace

Štrúdl

  • 1 balení listového těsta
  • 1 kg jablek
  • strouhanka
  • 2 ks skořicového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • cukr moučka na ozdobení
  • citron
  • 1 vejce
  • rozinky
  • mák
  • vlašské oříšky

Jablka oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na kostičky, které dáme do mísy. Pokropíme citronovou šťávou, přidáme skořicový cukr, vanilkový cukr, mák, oříšky a rozinky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů).

Těsto rozpůlíme a z každé části postupně rozválíme jeden plát. Posypeme jej strouhankou a na ni rovnoměrně rozložíme polovinu jablek. Okraje ponecháme volné (asi 2 cm). Rozšleháme vajíčko a potřeme jím okraje těsta. Potom ho zavineme a zpracujeme také druhou část těsta.

Záviny položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme zbylým vajíčkem. Dáme péct do rozehřáté trouby na 30 až 40 minut. Upečené štrúdly necháme vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: TV Prima: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/strudl [On-line 2.2.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.