Dnešní menu se skládá z
- Piškot s ovocem a galaretkou
- Pečený králík a vepřová pečeně, bramborový knedlík, dušené modré zelí
- Hovězí polévka s játrovou rýží a domácími nudlemi
- Kuřecí salát s ananasem a pečivo
Piškot s ovocem a galaretkou
- 5 vajec
- 10 dkg cukru
- 10 dkg polohrubé mouky
- 3 plechovky jahod
- 3 plechovky mandarinek
- 2 sáčky galaretky – jahodové, malinové atd.
- marmeláda
- ½ l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 1 máslo
Bílky ušleháme a postupně přidáváme cukr. Když jsou tuhé, zamícháme žloutky a pomalu vmícháme mouku. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme 10 až 12 minut na 180 stupňů.
Krém na piškot: Mléko s pudinkem uvaříme, do vychladlého pudinku vyšleháme máslo.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/piskot-s-ovocem-galaretkou
Pečený králík a vepřová pečeně, bramborový knedlík, dušené modré zelí
- 1 kg králíka
- 1 kg vepřové plece
- česnek
- cibule
- sůl
- kmín
- hladká mouka
- 2 kg červeného zelí (hlávka)
- 0,5 kg cibule
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce octa
- 3 větší jablka
- 4 ks bobkového listu
- 4 kyselé okurky
- 10 dkg slaniny
- 4 dl červeného vína nebo vody
- pepř celý
- nové koření
- cukr
- 1 kg vařených brambor
- 2 vejce
- 10 dkg krupice
- 30 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg hrubé mouky
- trocha solamylu
Pečený králík a vepřová pečeně
Maso umyjeme, nasolíme, očesnekujeme a dáme péct s trochou tuku. Když je napůl měkké, přidáme nakrájenou cibuli a dopečeme. Pak vyjmeme, šťávu scedíme a zaprášíme trochou mouky.
Bramborový knedlík
Den předem uvařené brambory oloupeme, pomeleme na masovém mlýnku, přidáme mouku, sůl, vejce, krupici, solamyl a vypracujeme těsto. Uděláme si váleček a nakrájíme ho na kousky, které vhazujeme do vroucí vody. Když vyplavou k hladině, ztlumíme plamen a vaříme dalších zhruba 10 minut. Poté vytáhneme knedlíky sítkem a opláchneme v teplé vodě. Necháme je okapat.
Dušené modré zelí
Zelí nakrájíme. Do hrnce dáme slaninu, olej, cibuli. Postupně přidáváme zelí a zbytek surovin včetně vína, cukru a soli. Podle potřeby doléváme vodu, aby se zelí nepřipálilo. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. Dochutit si je musí každý sám.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-kralik-veprova-pecene
Hovězí polévka s játrovou rýží a domácími nudlemi
- ½ kg hovězího masa
- kořenová zelenina
- 20 dkg jater
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibulka
- 2 vajíčka
- trocha hladké mouky
- strouhanka (podle potřeby)
- sůl
- pepř
Půl kilogramu hovězího masa dáme do vody se zeleninou vařit. Pak polévku scedíme a do vývaru zavaříme játrovou rýži. Játrová rýže: Játra pomeleme, přidáme suroviny, zamícháme a „nadrobíme“ přes sítko na noky do polévky. Vaříme asi 10 minut.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-jatrovou-ryzi
Kuřecí salát s ananasem a pečivo
- 30 dkg kuřecího masa
- 1 malá tatarka
- 1 malá plechovka ananasu
- 5 dkg eidamu
- sůl
- trocha sójové omáčky
- trocha worcesteru
- mrkev
- citron
- petržel
- hlávkový salát
Kuřecí maso uvaříme ve slané vodě doměkka a po ochladnutí nakrájíme na malé kousky. Pak přidáme tatarku, nahrubo nastrouhaný sýr, ananas nakrájený na kousky, sójovou omáčku, worcester, sůl, podle chuti citron.
Hotový salát servírujeme na talířky, které zdobíme hlávkovým salátem, nastrouhanou mrkví a citronem (měsíčkem). Jako třešnička na dortu poslouží petržel.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-salat-s-ananasem-pecivo
Poslední tip, trik či komentář