Dnešní menu se skládá z
- Welcome Brot
- Francouzská krajová variace na hlávkový salát
- Brotova schovanka – plněný chleba
- Zimní královna
Welcome Brot
- 1 celý větší chléb kulatý
- špetka soli
- sklenička sušených rajčat v oleji
- slivovice
Hostovi ukrojíme na talířek tenký plátek chleba, posypeme jemně solí a přidáme kousek sušeného rajčete v oleji. Podáváme s náprstkem slivovice.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/welcome-brot
Francouzská krajová variace na hlávkový salát
- 1 ks hlávkového salátu
- 1 láhev balzamikového octa
- 1 láhev olivového oleje
- 2 ks francouzského droždí
- víno
- jemně perlivá voda
- bageta
- barevné pepře
Na stůl vystavíme k obdivu a k mírnému odpočinku mísu s umytými a vylisovanými plátky hlávkového salátu. Dále balzamikový ocet, olivový olej a mističky s francouzským droždím. Na talíř si postupně odlijeme zvlášť olivový olej a balzamikový ocet, lžičkou nasypeme hromádku droždí. Dle chuti využijeme barevné pepře. Salát namáčíme postupně do všech ingrediencí. Na stůl přidáme nalámanou bagetu. Podáváme s vínem či s vodou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-krajova-variace-na-hlavkovy-salat
Brotova schovanka – plněný chleba
- 2 konzervy pikantních fazolí
- 5 ks malých kulatých chlebů
- 2 ks papriky
- 2 větší pikantní klobásky
- 4 rajčata
- olivový olej
- 2 větší cibule
- česnek
- koření tabasco
- pivo
Vydlabeme opatrně střídku z kulatého malého chleba. Zavraždíme cibuli ostrým nožem a nebojíme se ji rozkrájet na malé kousky. Olivový olej rozpálíme, jak to má rád, a v bodu slasti do něj znenadání mrskneme cibuli. Mícháme, ale jen občas. Přidáme nerozlučné kamarády: papriku, koření a česnek. Pořádně natěšenou macatou pikantní klobásku přihodíme k cibuli. Ovšem též nakrájenou. Taktéž pokrájené papriky a rajčata. Postupně nám vzniká pěkná majdička, kterou obracíme vařečkou. Jakmile jsou klobáska s paprikou v ráži, přidáme fazole z konzervy. Mícháme častěji, dosolujeme málo, ujídáme nepatrně.
V troubě si rozpečeme chleba, nalejeme do něj fazolovou majdu, kterou jsme předtím lehce rozředili pivem. Uzavřeme chlebovým víčkem. Podáváme s pivem alkoholickým či nealkoholickým. Neopomeneme zbylou vydlabanou chlebovou střídku usušit a hodit do přírody ptákům či jiné havěti.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/brotova-schovanka
Zimní královna
- mražená zmrzlina / výběr podle vlastních chuťových preferencí
- 2 banány
- 2 kiwi
- 1 sklenice zavařených broskví
- hořká čokoláda
- kokos
Zmrzlinu dáme na talířky, ovoce očistíme, nakrájíme na různé tvary. Fantazii se při vytváření zmrzlinového portrétu meze nekladou. Jako přílohu použijeme cukrářské piškoty.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zimni-kralovna
Poslední tip, trik či komentář