reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Citronový koláč s kiwi

8−10 porcí

Na tenký proužek hutného korpusu ze špaldové mouky a ovesných vloček je navršena dohladka vyšlehaná tvarohová hmota s vejci, agar-agarem (na zahuštění a uchování tvaru), ochucená citronovou šťávou a kůrou. Rozkošné je koláč ozdobit krásně zeleným a svěžím kiwi. Ovšem můžete zvolit i jiné sezónní ovoce.

Korpus (do formy o průměru 26 cm)

  • 100 g másla
  • 150 g špaldové jemně mleté mouky
  • 50 g ovesných vloček jemných nebo mixovaných
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky soli

Z másla změklého při pokojové teplotě, mouky ovesných vloček, třtinového cukru a soli zpracujeme těsto, necháme půl hodiny odležet a vyplníme jím dno formy vyložené pečicím papírem, dobře umáčkneme, dáme při 170 °C předpéct na 10 minut.

Tvarohová náplň

  • 500 g měkkého tučného tvarohu
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 2 lžičky agar-agaru
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 dl citronové šťávy
  • 3 vejce

Měkký tvaroh vyšleháme s cukrem, agar-agarem, citronovou kůrou a šťávou a vejci dohladka. Tvarohovou směs nalijeme na předpečený korpus a dopečeme při 170 °C ještě asi 35 minut.

Na ozdobu

  • 2−3 kiwi
  • 2,5 g agar-agaru
  • 2 dl vody
  • 0,5 dl citronové šťávy
  • cukr podle chuti

Na hotový a zchladlý moučník naskládáme kolečka kiwi a zalijeme připraveným agar-agarem.

Agar-agar přidáme do kastrůlku s vodou a citronovou šťávou, minutu povaříme. Odstavíme a za stálého míchání necháme prochladnout a vlažný nalijeme na dort. Necháme ztuhnout a uchováme v lednici.

Zdroj: Citronový koláč s kiwi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1105 [On-line 24.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.