- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 200 g uzeného
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 2 lžíce tuku
- 1 bobkový list
- 3 stonky tymiánu
- II masového vývaru
- 100 ml červeného vina
- 200 g čočky
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Slaninu a uzené nakrájíme na kostičky. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a nadrobno rozkrájíme. V hrnci rozehřejeme tuk, cibuli a slaninu na něm osmahneme. Přidáme uzené se zeleninou a lehce opečeme. Do hrnce přidáme bobkový list a tymián, přilijeme vývar a víno. Vsypeme čočku a vše uvedeme do varu. Hrnec přikryjeme a necháme vařit 45 minut na mírném ohni. Poté jej stáhneme z plotýnky, polévku osolíme, opepříme, osladíme a podle chuti okyselíme. Nalijeme do talířů.
Poslední tip, trik či komentář