6 porcí
Ač vypadá nóbl, je crème caramel [krém karamel] vcelku snadnou záležitostí. Abundantní dávka žloutků zajistí barvu i náležitou konzistenci, tučná šlehačka pak jemnost a vanilka vůni. Určitě jím omráčíte své hosty při slavnostních příležitostech.
- 200 g jemného krystalového cukru
- 4−5 lžic vody
- 350 ml mléka
- 200 ml šlehačky 33%
- 1 tobolka čerstvé vanilky
- 4 vejce
- 2 žloutky
Na ozdobení
- ovoce
- 4 snítky máty
- ušlehaná šlehačka
V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a připravíme karamel (nesmí být příliš tmavý, byl by hořký), který ihned nalijeme do misek.
Mléko, šlehačku, obsah vanilkového lusku smícháme společně s vejci a žloutky. Nalijeme do misek na karamel. Zakryjeme alobalem a vložíme do pekáče s vodou tak, aby téměř celá miska byla potopená. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45 minut. Poté vyjmeme a
necháme dobře vychladit. Po vychladnutí obkroužíme nožíkem hmotu od kraje misky a vyklopíme na talíř. Ozdobíme physalisem a mátou, podáváme se šlehačkou.
Zdroj: Crème caramel; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1024 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář