Ingredience
- cider nebo pomerančový džus 1 kus
- bobkový list (3 ks), hřebíček(5 ks), třtinový hnědý cukr 2 lžíce
- britský pomerančový džem 1 dávka
- mletý zázvor 1 špetka
- semínka koriandru 1 dávka
- cibule 2 kusy
na přílohu:
- plechovka naložené cizrny 1 kus
- chilli papriček (podle toho co snesete) 5 kusů
- cibule 1 kus
- kari 1 dávka
Postup:
1. V hrnci nejprve ponoříme šunku do vroucí vody, chvilku povaříme a scedíme – tak se zbavíme přebytečné soli.
2. Potom opět ponoříme do tří dílů cideru (jablečný mošt s alkoholem) a 1 dílu vody. Dále hoďte do této kapaliny 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1 nahrubo nakrájenou cibuli, lžičku drceného koriandru a 2 lžíce hnědého cukru. Přikryjte a zvolna vařte při nízké teplotě 1 a půl až 2 hodiny.
3 Zapněte troubu na 220 °C několik minut před dokončením vaření šunky. Maso vyndejte a vývar nevylévejte! Vychladlé maso potřete cukrem a pomerančovou marmeládou, která by měla pokrýt maso. Přidejte koriandr, zázvor a asi čtvrt hodiny pečte v troubě. Pokud nejste spokojeni s glazurou, na konci ještě asi pět minut ogrilujte, ale dejte pozor, aby se kůrka nespálila. Upečenou šunku necháme pár minut odpočinout.
4. Zatímco dokončujete šunku, připravíme si cizrnu. Vyjměte cibuli z vývaru z masa, nechte okapat a osmažte na oleji asi 7 minut s 1 čerstvou cibulí, 2 nakrájenými stroužky česneku, nakrájenou chilli papričkou, špetkou soli a pepře. Cizrnu můžete povařit asi 7 minut v nálevu z plechovky nebo ve zbylém vývaru, scedíme a opečeme dalších pět minut na základu, kam si přidáme ještě kari koření. Podáváme jako „lůžko“ pod uzené maso.
Zdroj: Demerara Gammon s cizrnou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/demerara-gammon-s-cizrnou [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář