reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

6–8 porcí

  • 1 kostka droždí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • asi 250 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 2 žloutky
  • lžička soli
  • lžička citronové kůry
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g rozpuštěného másla nebo olej na vytření pekáče

Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut), pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísit.

Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5−2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova a podáváme s vanilkovým krémem.

vanilkový krém

  • 800 ml mléka
  • 1 balíček (37 g) vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilka celá
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 žloutky
  • 20 g másla

Asi ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Ostatní mléko ohřejeme a za stálého míchání do něj vlijeme rozpuštěný pudink, přivedeme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového lusku a provaříme alespoň dvě minuty.

Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.

I sladká jídla mohou být hodnotná – doporučujeme sladit s mírou a výhradně nerafinovaným třtinovým cukrem, používat jiné mouky než klasické bílé (pokud použijete na celou dávku buchtiček mouku špaldovou, pojme těsto více mléka a buchtičky jsou ještě chutnější; špaldová mouka je velmi hodnotná) a mléko čerstvé plnotučné nebo ho nahradit mléky kozími, rostlinnými (rýžové, sojové, ovesné atp.).

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0021&premiera=1&deid=1137&recept=647

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.