Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- citronová kůra
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- 50 g mletých mandlí
- meruňková zavařenina
- moučkový cukr na posypání
Z prosáté mouky, másla změklého při pokojové teplotě, žloutků, moučkového a vanilkového cukru, citronové kůry a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Vložíme do folie a necháme odležet, nejlépe do druhého dne.
Poté vyválíme hady, z nich nakrájíme stejné dílky, abychom mohli v dlaních vytvarovat kuličky o velikosti menšího vlašského oříšku. Do kuliček promáčkneme druhým koncem vařečky důlek, koláček potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dorůžova.
Vychladlé plníme hustší marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Důlkové koláčky jsou dobré těsně po upečení, ale jako většinu vánočního cukroví je vhodné nechat v chladu odležet.
Zdroj: Důlkové koláčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1511-dulkove-kolacky/ [On-line 22.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář