4−6 porcí
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- 100 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- zeleninový nebo masový vývar na podlití
- muškátový květ
- sůl
Mrkev nakrájíme na silnější klínky nebo kolečka, cibuli na kostičky. Na másle osmahneme nejprve cibulku dosklovata, přidáme mrkev, orestujeme, zaprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání podlijeme vývarem. Dusíme asi 10−15 minut, až je mrkev na skus, poté ochutíme muškátovým květem a solí.
Noky
- 400 ml mléka
- 40 g másla
- 150 g krupice
- 2 vejce
- sůl
- olej
Krupici vsypeme tenkým praménkem za stálého míchání do vařícího osoleného mléka, přidáme máslo a vaříme, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Sejmeme z plotny, po částečném vychladnutí vmícháme vejce a vypracujeme hladké těsto.
Pomocí dvou lžic namáčených v oleji tvarujeme noky. Když je máme všechny hotové, zavaříme je ve vroucí osolené vodě a vaříme asi 6 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a podáváme s mrkví.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=907
Poslední tip, trik či komentář