Suroviny:
- 2 konzervy cizrny
- 2 menší cibule
- hrst hladkolisté petrželky
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 stroužky česneku
- špetka prášku do pečiva
- 4 lžíce hrubé mouky
- 1 vajíčko
- římský kmín
- chilli
- mletý koriandr
- sůl a pepř
K podávání: placky pita
- Omáčka smíchaná z jogurtu, kysané smetany, česneku a soli.
1) Cizrnu slijte. Do mixovací nádoby dejte cibuli, petrželku, sezam, česnek, prášek do pečiva, mouku a jedno vajíčko, sůl a všechno koření – a promixujte nadrobno. Teprve pak přidejte cizrnu, a znovu mixujte, cizrna ale nemusí být “na kaši”, stačí hrubší rozmixování. Nechte hodinu odpočívat v lednici. Pak z těsta udělejte malé placičky a usmažte je v rozpáleném oleji dozlatova. Vyndavejte je na papírovou utěrku, ať se aspoň trochu zbavíte oleje.
2) Podávejte je v placce pita, kterou jste si předtím opatrně nahřáli v troubě. Do pity můžete s falafelem leccos, základem je omáčka z jogurtu, kysané smetany a česneku. Ale můžete přidat i syrovou zeleninu, grilovanou zeleninu, sezamovou omáčku tahini či některou z blízkovýchodních ostře okořeněných omáček.
Zdroj: Falafel; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-z-5-dilu [On-line 03.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář