Pro 4 osoby si připravíme:
- 250 g bílých velkých fazolí
- 200 g klobásy chorizo (případně jiné pikantnější)
- 200 g čerstvých hub (nebo 100 g naložených)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- pažitku na ozdobení
Fazole přebereme, opláchneme a namočíme přes noc do vody. Další den je vaříme pozvolna při mírné teplotě asi 30 minut, až jsou měkké. Uvařené scedíme.
Na lžíci oleje orestujeme zlehka oloupanou klobásku, nakrájenou na kolečka. Na další pánvi orestujeme na zbylém oleji čerstvé houby, které jsme očistili a nakrájeli na menší kousky. Pak je podlijeme trochou vody a podusíme zhruba 10 minut (často mícháme, aby se nepřipálily, ale všechna voda by se měla vydusit). Pokud použijeme naložené houby, tepelně je neupravujeme, jen scedíme z nálevu.
Uvařené scezené fazole nakonec promícháme s houbami a kolečky opečené klobásy, dochutíme solí, pepřem, promícháme a posypeme nasekanou pažitkou.
Poslední tip, trik či komentář