- 1,5 kg vařených brambor
- 400 g uzené vepřové plece
- 6 vařených válec
- 4 syrová vejce
- 2 cibule
- 1 pórek
- 100 g škvařeného sádla
- 100 g strouhané goudy
- 100 ml smetany
- 100 ml mléka
- sůl, pepř, tuk na vymazání
Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme a necháme vychladit do druhého dne v lednici. Natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kolečka, brambory na plátky, uzené maso na menší kostičky a pórek na tenké nudličky. Cibuli zpěníme na sádle, přidáme uzené maso a restujeme. Pak odstavíme a necháme maso vystydnout. Vymaštěnou zapékací misku vysypeme strouhankou a na dno naskládáme kolečka brambor tak, aby se překrývala, osolíme je a opepříme. Přidáme uzené maso, na něj plátky vajec a vše zasypeme pórkem a strouhaným sýrem. Poslední vrstvu vytvoříme z brambor, které lehce zmáčkneme. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a zapékáme. V misce smícháme mléko, smetanu a 4 vejce, osolíme a opepříme. Asi po 15 minutách brambory zalijeme a dopečeme dozlatova.
Poslední tip, trik či komentář