- pepř mletý 2 špetky
- dip 1 sklenice
- majonéza 1 sklenice
- kečup 1 láhev
- hořčice 1 sklenice
- rajče 1 kus
- cibule sladká grilovaná 1 kus
- salát 1 kus
- rozpuštěné máslo 35 g
- hamburgerové housky 4 kusy
- čedar 4 plátky
- pancentta 4 plátky
- sůl hrubá 1 špetka
- bylinkové máslo česnekové 4 plátky
- mleté maso na hamburgery 750 g
- máslo 8 lžic
- česnek 1 stroužek
- nasekané bylinky 55 g
Připravte si:
na hamburgery:
mleté maso, plátky česnekového bylinkového másla by měly být asi 1 cm silné, hrubou sůl a čerstvě namletý pepř, pancettu (skvělá italská slanina – pokud na ni máte chuť), čedar, hamburgerové housky, rozpuštěného másla
na oblohu:
zelené nebo červené salátové listy, tenké plátky syrové nebo grilované sladké cibule, na plátky nakrájené zralé rajče, hořčici, kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi k hamburgeru
Pusťte se do toho:
1. Opláchněte si ruce studenou vodou a rozdělte hamburger na 4 díly. Z každého vytvořte bochánek, vložte do něj plátek bylinkového másla. Osolte, opepřete a dejte na tác pokrytý mikrotenovou fólií. Bochánky zabalte i zvrchu a dejte je do chladu ledničky. Připravte gril na akci a pak ho rozpalte na vysokou teplotu.
2. Jestli máte chuť přidat pancettu nebo jiný druh slaniny, grilujte ji 2-3 minuty po každé straně, dokud nebude dokřupava-dozlatova. Odložte ji na tác vyložený papírovou osuškou, tak se zbaví tuku navíc.
3. Dejte hamburger na rozpálený rošt, znovu je osolte a opepřete. Grilujte ho po každé straně 5-7 minut, až bude propečený na medium. Oblíbený mřížkový vzor na hamburgeru zvládnete snadno – v polovině času pečení je prostě pootočíte o pravý úhel.
4. Po obrácení můžete hamburger vylepšit pancettou a sýrem navrch.
5. Housky rozkrojte, potřete rozpuštěným máslem a dejte je na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
Velké finále: Na spodní půlku housky položte list salátu, plátek cibule a rajčete. Přidejte hotový hamburger s pancettou a sýrem, ochuťte dle libosti a přiklopte druhou půlkou housky.
Bylinkové česnekové máslo
doba přípravy: 15 minut
Připravte si:
55 g čerstvých nasekaných bylinek (petrželky, pažitky, libečku, bazalky, oregana nebo estragonu), 1 stroužek najemno nakrájeného česneku, špetku čerstvě namletého černého pepře, 8 lžic kvalitního másla pokojové teploty
Pusťte se do toho:
Vše vhoďte do misky a zpracujte dřevěnou vařečkou. Třete až do pěny anebo na práci použijte techniku – robota nebo ruční šlehač.
Máslo položte doprostřed mikrotenové fólie nebo pergamenového papíru. Zaviňte je do válečku a konce zakruťte, aby se nerozvinuly. Na pět dní odložte máslo do chladničky. Klidně si je udělejte do zásoby, v chladu vydrží tři měsíce.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/hamburger-s-bylinkovym-maslem
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář