reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Harira – marocká polévka

6–8 porcí

  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 řapík řapíkatého celeru – malé kostičky
  • 2 malé mrkve na kostičky
  • 3 stroužky česneku drcené
  • 500 g hovězího plecka, jehněčí na malé kostky
  • hrnek namočené cizrny
  • 1 ½ lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžičky cukru
  • 1,5–2 litry vývaru (hovězí, kuřecí)
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • hrnek namočené čočky
  • hrst plocholisté petrželky
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 citron, snítka koriandru a datle na podávání

(jako vložku do polévky někde podávají navíc i klasické polévkové nudle; harira je ještě více vydatnější)

arabský chléb jako příloha

V hrnci rozpálíme olej, cibuli osmahneme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer. Až mrkev pustí barvu, přidáme česnek, maso a cizrnu, osmahneme, okořeníme (římský kmín, skořice, paprika, bobkový list), rychle osmahneme, poté zarestujeme rajský protlak, cukr, opět osmahneme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pozvolna vaříme hodinu. Pak přidáme namočenou čočku a rajčata, nahrubo nasekanou petrželku a koriandr, vaříme, až je čočka měkká. Dochutíme solí a velmi lehce mletým pepřem. Na závěr přidáme nasekané bylinky – petrželku a koriandr.

Podáváme s arabským chlebem, můžeme vylepšit citronovou šťávou, datlemi a snítkou koriandru.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=885

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.