- velká hrst směsi čerstvých lesních hub
- 6 brambor typu C
- 1 malá cibule
- 3 lžíce másla
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 -100 ml smetany ke šlehání
- 4 snítky kerblíku nebo petrželky
Očistěte houby a nakrájejte je na větší kousky. Oloupejte brambory a cibuli a obojí nakrájejte. Brambory na asi 2cm kostičky, cibuli najemno.
Máslo si rozpusťte v kastrolu se silným dnem. Opečte na něm cibuli dosklovita, pak přidejte brambory, kmín a houby a obojí několik minut opékejte za občasného promíchávání. Brambory i houby se pěkně rozvoní. Když okraje brambor začínají mírně zlátnout a houby zmenší objem (pustily vodu), zalijte polévku 800 ml horké vody z konvice, osolte a opepřete a vařte dále cca 10 minut, doměkka.
Nakonec vmíchejte smetanu, nechte ji přejít varem a polévku stáhněte z ohně. Podávejte posypanou lístky kerblíku nebo petrželky.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Tradičně i po mém; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-tradicne-i-po-mem [On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář